zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Aandachtstraining: Als tinnitus (of andere stressprikkels) je aandacht opeist

Door Armgard Detemmerman op 25 januari 2024
Aandacht is de sleutel tot het leven. Wat we aandacht geven, groeit. Wat we negeren, verdwijnt.
Deepak Chopra

Aandachtstraining bij tinnitus en stress: Je autonome zenuwstelsel stuurt je aandacht. Leer effectieve technieken voor aandachtssturing en ontdek hoe mindfulness je kan helpen je focus te herwinnen.

Naar waar gaat jouw aandacht? Of belangrijker: Wat verstoord jouw focus?

Als mens beschikken we over een ingebouwd beveiligingssysteem dat geëvolueerd is om ons te beschermen in potentieel gevaarlijke situaties. Dit systeem bevindt zich in ons autonome zenuwstelsel dat oa. ook onze hartslag, ademhaling en spijsvertering reguleert.  En het beïnvloedt ook de sturing van onze aandacht. Het maakt ons alerter en richt automatisch onze aandacht op mogelijke gevaren, en bereidt ons lichaam voor om te vechten of te vluchten. Elke prikkel die door jouw autonome zenuwstelsel als een mogelijk gevaar wordt gecategoriseerd, zal dus jouw aandacht verstoren.

Hoewel dit mechanisme van cruciaal belang is voor overleving in de natuur, kan het tegenwoordig leiden tot overmatige stressreacties, zelfs in situaties die niet levensbedreigend zijn. Dergelijke situaties noemen we stressprikkels. Tinnitus kan ook zo’n stressprikkel zijn.

Het begrijpen van aandachtssturing en de rol van het autonome zenuwstelsel kan ons helpen effectiever met stressprikkels om te gaan. Met behulp van mindfulness en oefeningen om de aandacht bewuster te kunnen sturen (aandachtstraining), kunnen we leren zelf te bepalen waar onze aandacht naartoe gaat, in plaats van ons autonome zenuwstelsel de regie te laten nemen. Dit stelt ons in staat bewuster te kiezen waar we onze aandacht op richten en helpt ons stress en tinnitus te verminderen.

Indien je meer hulp nodig hebt bij het leren van aandachtssturing, of als je specifieke vragen hebt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik sta klaar om ondersteuning te bieden

Heb je al mijn e-book: “Stilte vinden in het suizen” gedownload? Dat is een goede start in het leren omgaan met tinnitus.

Maandelijks is er de Online Ontspanningssessie, speciaal ontworpen voor mensen met tinnitus. Daarin deel ik tips voor het omgaan met tinnitus en gaan we samen ontspannen. Klik hier om de datum van de volgende sessie te bekijken!

Maak hier meteen je afspraak!

Als tinnitus NIET jouw vriend is
Emoties, alleen maar lastig? Emotionele regulatie bij tinnitus en stress.