zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Botbreuk genezen na amper 1 week door Shiatsu?

Door Armgard Detemmerman op 13 juli 2017

Enkele weken geleden net aan het begin van de examenperiode kwam mijn zoon naar huis met een gezwollen hand. Hij was met de fiets gevallen. Het deed geen pijn maar mijn man stond erop dat hij naar de dokter moest. Die zei dat er mogelijk een breuk was en verwees ons naar de spoeddienst. Een radiografie bevestigde de breuk. Een gips voor 3 tot 6 weken zou noodzakelijk zijn.

 

Toch een klein drama voor de jongen. Niet alleen was het zijn schrijfhand, hoe zou hij de komende examens schrijven? Ook rekenden we even de zomerplannen door met verschillende sportkampen op het programma. Het eerste zou in week 3 van de gips plaatshebben, dat konden we dus vergeten. Voor het volgende sportkamp moesten we hopen op een snelle genezing. Positief denken was de boodschap. Niet de sterke kant van het patiëntje. Sebastiaan kreeg een voorlopige open gips. Een week later moesten we terugkomen voor de echte gips.

De breuk was aan het begin van het duimbeentje. Rechts en links daarvan verlopen twee meridianen. Ik besloot om beide meridianen elke dag te stimuleren door shiatsu. Door de gips kon ik enkel aan het topje van de duim en vanaf de elleboog tot aan het begin, resp. het einde van de meridiaan en niet aan de plaats van de breuk zelf. Doordat de energie door de hele energiebaan gestuurd wordt is dat ook niet nodig.

Na zeven dagen hadden we terug afspraak. Nieuwe radiografie, nieuwe consultatie. Tot onze verrassing zei de dokter: “Dat ziet er goed uit, je hebt geen nieuwe gips nodig ! “ “Euh”, zeg ik, “Hij had de voorlopige gips nog maar sinds 7 dagen!”. “Ah, zo. Dan geven we hem nog een gips voor één week”. Zo snel kan het gaan!

Nu is het zo dat het geen gecompliceerde breuk was, de botjes stonden nog mooi op hun plaats. Ook is de jongen nog in volle groei, dat geneest veel sneller dan bij volwassenen. Dus wie zal het zeggen, heeft de Shiatsu geholpen of niet? In ieder geval was de zelfhelende kracht op zijn sterkst aanwezig. Alle sportkampen voor de zomer zijn gered. En voor de examens heeft de school voor een ‘schrijver’ gezorgd, iemand die de antwoorden opschreef die Sebastiaan dicteerde. Wat een luxe!

Kleine verdieping in het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Het lichaam streeft altijd naar balans en is voortdurend bezig zichzelf te genezen. We staan er niet meer bij stil dat het schaafwondje, de verkoudheid, de botbreuk helemaal van alleen genezen. Soms roepen we hulp in van medicatie omdat we sneller willen genezen. Die medicatie is niets anders dan een boost voor het zelfhelend vermogen.

We kennen allemaal het opwekkend effect van de eerste slok koffie of thee in de ochtend. Maar weet dat de werking van de cafeïne nog  ca. 45 minuten nodig heeft om zich in het lichaam te ontplooien. Het ligt dan toch een beetje tussen de oren, nietwaar?

Het zelfgenezend vermogen is al lang gekend Hippocrates, Claudius Galenus en Paracelsus spraken er al over.

Jammer genoeg is het zelfgenezend vermogen een weinig onderzocht fenomeen. Onderzoekers van nieuwe medicijnen weten echter hoe krachtig het placebo-effect kan zijn; dus een verbetering of genezing van de klachten zonder dat er werkzame stoffen ingenomen werden. Ze doen er dan ook alles aan om dit effect uit te sluiten, door bv. klinische studies dubbelblind uit te voeren. M.a.w. noch de patiënt, noch diegene die de medicatie toedient weet of het om een placebo gaat of niet.

We kunnen het zelfhelend vermogen versterken door beweging, goede voeding en een positieve ingesteldheid. Minimaliseer stress en zorg voor ontspanning. Shiatsu werkt onder andere doordat het de zelfhelende krachten van het lichaam stimuleert.

Maak hier meteen je afspraak!

Waarom we zuchten
Wat is cupping?