zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Een wandeling door het bos: boost voor je immuunsysteem

Door Armgard Detemmerman op 6 mei 2020

Een wandeling door het bos: een boost voor je immuunsysteem

Bewegen is gezond. Het is niet nieuw en we weten het allemaal. Neurowetenschapper Shane O’Mara noemt wandelen zelfs ‘de grootste probleemoplosser’ die er bestaat. Hij ziet het als een preventieve behandeling voor lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Het maakt ons zowel fysiek als mentaal gezonder. Net zoals lopen maakt wandelen endorfines los in ons lichaam, het stofje dat ons een gevoel van welbevinden en geluk schenkt. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies.

Wandelen in het bos doet er nog een schepje bovenop. Het bosklimaat wordt gekenmerkt door een aantal bijzondere kenmerken: De kronen van de bomen blokkeren de zonnestralen en de bomen verdampen water. Dit resulteert in koelere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid. Bomen produceren verder veel zuurstof en een interessant stofje: fytoncide.

Fytoncide is een stof die rotting en schimmelgroei voorkomt. Zo beschermt het bos zichzelf en blijven de bomen gezond. Door het inademen van de fytoncides die de bomen in de lucht vrijgeven, wordt ook ons immuunsysteem versterkt. Een bestanddeel van fytoncides zijn terpenen en die bevorderen de aanmaak  van NK-cellen (natural killer cells). Deze zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem: NK-cellen zijn in staat om andere cellen te scannen op onregelmatigheden.  Ze herkennen als een cel geïnfecteerd is door een virus en doden de betrokken cel.

Studies hebben verder ook aangetoond dat een verblijf in het bos angst, depressie en woede vermindert. De hoeveelheid stresshormonen van boswandelaars is lager en de vitaliteit verbetert.

In Japan zijn boswandelingen al lang een erkende stressmanagementmethode en worden gepromoot door het Japanse gezondheidszorgsysteem. Ze noemen het ‘Shinrin Yoku’ wat zoveel betekent als ‘een bad nemen in de atmosfeer van het bos’.

Bosbaden voor jou

Je kan bosbaden in elk bos, hoe klein ook. Bosbaden gaat over het openen van de zintuigen.

Enkele tips: Neem tijdens de wandeling ook even de de tijd om te vertragen en te bewegen zonder tijdsdruk. Neem een pauze als je er zin in hebt en absorbeer de sfeer van het bos. Voel de zachte bries op je huid, luister naar de vogels, voel de ruwe schors van een boom of ruik de geurige dennennaalden.

Je kan tussendoor een wandelmeditatie maken door elke beweging van je lichaam bewust waar te nemen. Beweeg zo traag mogelijk.

Volg gewoon je intuïtie en doe wat op dat moment goed voor je is. Als dat geen heerlijke manier is om je gezondheid te ondersteunen.

Bronnen:

Interview met neurowetenschapper Shane O’Mara 

“Effect of forest environment on human immune function” – Qing Li

 

 

 

Maak hier meteen je afspraak!

Gratis shiatsu voor zorgverstrekkers van corona-patiënten
Hartcoherentie: Weerbaarder tegen stress met een simpele ademhalingsoefening