zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Emoties, alleen maar lastig? Emotionele regulatie bij tinnitus en stress.

Door Armgard Detemmerman op 1 februari 2024
Emotionele intelligentie is niet het vermijden van negatieve emoties; het is het vermogen om ze te begrijpen, te beheren en te gebruiken om te groeien.

Waarom emoties er wel toe doen bij het oplossen van tinnitus- en stressklachten: Het belang van emotionele regulatie bij het omgaan met tinnitus en stress. 

Het leren omgaan met emoties is van cruciaal belang bij het aanpakken van tinnitus en stress, en dit is diep geworteld in de evolutie van het brein. Emoties zijn evolutionair gevormde mechanismen die snelle reacties mogelijk maken op stressprikkels, zelfs voordat het rationele brein in actie kan komen. Deze emotionele reacties worden niet alleen gestuurd door de directe situatie, maar ook door diepgewortelde overtuigingen die we als kind hebben ontwikkeld, lang voordat ons rationele brein volledig was ontwikkeld.

In de eerste zeven levensjaren, toen het rationele brein nog in volle groei was, vormden zich tal van overtuigingen op basis van onze ervaringen en interacties met de wereld om ons heen. Deze overtuigingen werden opgeslagen in ons onderbewustzijn en hebben een blijvende invloed op hoe we emoties ervaren en hoe we reageren op stressvolle situaties, zelfs als volwassene.

Hoewel het rationele brein ons in staat stelt om situaties te analyseren en logisch te redeneren, kunnen onze diepgewortelde overtuigingen en emotionele reacties nog steeds de overhand hebben, vooral in tijden van stress. Zelfs als we denken dat we alles rationeel kunnen bekijken, kunnen deze onderliggende overtuigingen en emoties onze reacties op stressvolle situaties sterk beïnvloeden.

Emotionele regulatie bij tinnitus en stress:

Het leren omgaan met emoties houdt in dat we ons bewust worden van deze diepgewortelde overtuigingen en hoe ze onze emoties en reacties beïnvloeden. Het betekent ook het ontwikkelen van vaardigheden om emoties te herkennen, te begrijpen en op een gezonde manier te reguleren. Door te leren omgaan met onze emoties, kunnen we effectiever reageren op stressvolle situaties, onze tinnitus beter beheren en onze algehele welzijn verbeteren.

Dit proces van emotionele zelfbewustwording en regulatie kan verschillende vormen aannemen, waaronder therapie, meditatie, mindfulness en zelfreflectie. Door actief te werken aan het begrijpen en beheersen van onze emoties, kunnen we een krachtig hulpmiddel ontwikkelen om stress en de impact van tinnitus te verminderen, en een meer gebalanceerd en vervuld leven leiden.

Indien je meer hulp nodig hebt bij het leren omgaan met je tinnitus en/of stress, of als je specifieke vragen hebt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik sta klaar om ondersteuning te bieden.

Heb je al mijn e-book: “Stilte vinden in het suizen” gedownload? Dat is een goede start in het leren omgaan met tinnitus.

Maandelijks is er de Online Ontspanningssessie, speciaal ontworpen voor mensen met tinnitus. Daarin deel ik tips voor het omgaan met tinnitus en gaan we samen ontspannen. Klik hier om de datum van de volgende sessie te bekijken!

Tinnitus, Oorsuizen, Stressklachten, Emotionele regulatie, Omgaan met emoties, Stressmanagement, Overtuigingen en emoties, Therapie voor tinnitus, Acceptatie van tinnitus

 

Maak hier meteen je afspraak!

Aandachtstraining: Als tinnitus (of andere stressprikkels) je aandacht opeist
Waarom sommigen liever lijden dan werken aan verandering