zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Als tinnitus NIET jouw vriend is

Door Armgard Detemmerman op 22 januari 2024

Leren aanvaarden van tinnitus

Voor velen is tinnitus een blijvende metgezel. Wanneer tinnitus permanent aanwezig is, kunnen we er maar beter mee leren leven en het beschouwen als een vriend. Dit is een veelgehoorde benadering wanneer we hulp zoeken voor dit probleem.

Echter, in werkelijkheid ervaren de meesten tinnitus als lastig, onaangenaam, hinderlijk, enerverend, irritant, akelig, storend… kortom, gewoonweg vervelend. Moeilijk toch, zo’n vriend?!

En toch moeten we een manier vinden om ermee samen te leven. Dit bereiken we door de gevoelens die tinnitus oproept te onderzoeken en te aanvaarden.

Dit kun je doen met volgende oefening:

Identificeer welke emoties naar boven komen als tinnitus je stoort. Stel jezelf de vraag: Waarom vind ik tinnitus …? Herhaal deze waarom-vraag zeven keer.

Hierdoor kun je de diepere oorzaken en impact van het gevoel dat tinnitus oproept beter begrijpen. Met deze inzichten kun je vervolgens aan de slag.

Deze oefening zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

Stel je vindt tinnitus irritant:

  • Waarom vind ik tinnitus irritant? Omdat het moeilijk is om me te concentreren.
  • Waarom is het moeilijk om me te concentreren door tinnitus? Omdat het constante geluid afleidend is.
  • Waarom is het constante geluid van tinnitus zo afleidend? Omdat het mijn gedachten steeds onderbreekt.
  • Waarom is het onderbreken van mijn gedachten door tinnitus een probleem? Omdat ik daardoor niet in staat ben mijn taken goed uit te voeren.
  • Waarom is het niet goed kunnen uitvoeren van taken door tinnitus een zorg? Omdat het mijn productiviteit beïnvloedt.
  • Waarom is mijn productiviteitsverlies door tinnitus een bron van zorg? Omdat ik het gevoel heb dat mijn dagelijkse leven wordt belemmerd.
  • Waarom ervaar ik het gevoel van belemmering in mijn dagelijkse leven door tinnitus als een last? Omdat het mijn algehele welzijn en levenskwaliteit beïnvloedt.

Ga aan de slag hiermee: Begin met jezelf toe te staan deze gevoelens te ervaren. Het is OK om tinnitus irritant te vinden. Tegelijkertijd blijf je niet bij de pakken zitten en ga je aan de slag met de antwoorden uit je onderzoek. In dit voorbeeld kun je nadenken over manieren om je algehele welzijn en levenskwaliteit te verbeteren ondanks tinnitus.

Een kleine tip: Ontspanning is vast een essentieel onderdeel van de oplossing

Heb je al mijn e-book: “Stilte vinden in het suizen” gedownload? Dat is een goede start in het leren omgaan met tinnitus.

Maandelijks is er de Online Ontspanningssessie, speciaal ontworpen voor mensen met tinnitus. Daarin deel ik tips voor het omgaan met tinnitus en gaan we samen ontspannen. Klik hier om de datum van de volgende sessie te bekijken!

 

Maak hier meteen je afspraak!

Hoe ontspanning integreren in je dagelijks leven?
Aandachtstraining: Als tinnitus (of andere stressprikkels) je aandacht opeist