zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

De kalmerende kracht van stemmen

Door Armgard Detemmerman op 7 maart 2024
De stem is een krachtig instrument; het kan troosten, inspireren, verbinden en genezen.

Velen die last hebben van tinnitus gebruiken specifieke geluiden om tinnitus te maskeren en op die manier de symptomen te verlichten. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van natuurgeluiden, witte of roze ruis. Een minder bekende benadering is echter het luisteren naar menselijke stemmen. Menselijke stemmen hebben een opmerkelijk vermogen om ons te kalmeren en te ontspannen. Het beluisteren van een geliefde die spreekt, een vriendelijke stem aan de telefoon, of een rustgevende podcast kan ons direct een gevoel van comfort geven.

Wat maakt dat stemmen zo’n ontspannen effect hebben?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het luisteren naar menselijke stemmen verschillende positieve reacties in ons brein en lichaam kan opwekken. Neurologische studies hebben aangetoond dat het luisteren naar stemmen verschillende gebieden in de hersenen activeert die verband houden met emotieverwerking, sociale cognitie en beloning. Deze activatie draagt bij aan het gevoel van verbondenheid en welzijn dat we ervaren wanneer we naar een stem luisteren.

Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het luisteren naar menselijke stemmen kan helpen bij het verminderen van stress. Door het activeren van het parasympathische zenuwstelsel kunnen stemmen fysiologische reacties op stress verminderen, zoals een verhoogde hartslag en cortisolniveaus. Dit verklaart waarom het horen van een vertrouwde stem ons direct een gevoel van rust en ontspanning kan geven, zelfs in stressvolle situaties.

Kortom, de kalmerende kracht van menselijke stemmen is een fascinerend fenomeen dat diepgeworteld is in onze neurologie en sociale connecties. Of het nu gaat om het luisteren naar een geliefde die praat, een ontspannende podcast of een vriendelijke stem aan de telefoon, het effect is hetzelfde: ontspanning en comfort in overvloed. Dus de volgende keer dat je gestrest bent, neem een momentje en luister naar de kalmerende klanken van een vertrouwde stem – je zult versteld staan van het verschil dat het kan maken.

Hoewel menselijke stemmen kunnen worden gebruikt om tinnitus te maskeren, vergelijkbaar met het gebruik van witte of roze ruis, is het belangrijk om dit met mate te doen. Overmatig gebruik kan namelijk leiden tot gehoorvermoeidheid, aandachtsproblemen en afhankelijkheid

Heb je al mijn e-book: “Stilte vinden in het suizen” gedownload? Dat is een goede start in het leren omgaan met tinnitus.

Maandelijks is er de Online Ontspanningssessie, speciaal ontworpen voor mensen met tinnitus. Daarin deel ik tips voor het omgaan met tinnitus en gaan we samen ontspannen. Klik hier om de datum van de volgende sessie te bekijken!

 

Maak hier meteen je afspraak!

Waarom sommigen liever lijden dan werken aan verandering
Je kan stress niet zomaar wegdenken