zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Shiatsu tijdens en na zwangerschap

Door Armgard Detemmerman op 1 augustus 2019

Shiatsu is een veelzijdige lichaamsbehandeling uit Japan waarbij gebruik wordt gemaakt van acupressuurpunten, stretchings en rotaties. Het brengt je in een aangename ontspanning terwijl het gebruik maakt van de oude wijsheid van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hier zijn enkele redenen waarom het gunstig is tijdens en na de zwangerschap.

Ontspannend en aangenaam

Shiatsu-behandelingen creëren een rustgevende ruimte waarbij lichaam en geest zich kunnen ontspannen en loslaten. Shiatsu verbetert daarbij de kwaliteit van de ademhaling. Het maakt strakke spieren en pijnlijke gewrichten zoals heupen en onderrug los. Dit zijn vaak de probleemgebieden tijdens de zwangerschap.

Minder complicaties

We hebben voldoende wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat de diepe ontspanning die wordt geboden door onder andere Shiatsu resulteert in minder ziekenhuisopnames, verloskundige complicaties en keizersneden. Ontspanning van de moeder verlaagt tegelijkertijd ook de hartslag van de baby en verhoogt het geboortegewicht.  Een studie in twee ziekenhuizen in Australië stelde vast dat acupressuur, stretchings en rotaties zoals die bij Shiatsu gebruikt worden, het risico verlaagde van een keizersnede. Ook de behoefte aan een epidurale verdoving verminderde.

Comfortabele houding

Met een babybuikje liggen op voor- of rugzijde is niet comfortabel.  Shiatsu biedt alternatieve houdingen waarbij we nog steeds alle shiatsu-technieken kunnen toepassen. Als wordende mama kan je ervoor kiezen om op je zij te gaan liggen, te blijven zitten of op je knieën over een gymnastiekbal te leunen. Deze positie heeft het voordeel dat er voldoende plaats voor de baby gemaakt wordt en helpt de baby om in de optimale achterhoofdsligging te gaan ter voorbereiding op de geboorte.

Nathalie met haar pasgeboren baby

Nathalie en Emile

Na de geboorte

Shiatsu kan ook na de geboorte helpen bij het herstellen van zwangerschap en geboorte. De relaxatie helpt bij emotionele schommelingen en bevordert de moeder-kind binding. Breng gerust je baby mee naar de praktijk. Zo kan je schattebol meegenieten van de shiatsu.

Getuigenis van Nathalie

Ik heb gedurende tien weken mogen genieten van zwangerschaps-shiatsu. Doordat mijn moeder enkele dagen nadat ik wist dat ik zwanger was overleed voelde ik me emotioneel zwaar geladen, de shiatsu bracht mij rust en ontspanning. Ik voelde dat na een behandeling mijn lichaam en geest beter in balans kwamen. Ook mijn klachten van hoofdpijn en nekpijn werden verlicht na een massage. Na de zwangerschap kreeg ik last van hevige constipatie die ook werd aangepakt nadat ik genoot van een ontspannende behandeling. Het is een verrijking dat ik shiatsu heb leren kennen!

Maak hier meteen je afspraak!

Stilte of Waarom ik geen muziek opzet in mijn praktijk
Stop de pijn