Hoeveel momenten breng je elke dag door in totale stilte? Het antwoord is waarschijnlijk: heel weinig.
Onze omgeving is voortdurend gevuld met geluiden: de radio staat aan, we luisteren naar het nieuws en podcasts en dan zijn er nog alle geluiden uit onze omgeving waar we geen invloed op hebben: auto’s in de straat, vliegtuigen boven onze hoofden, honden die blaffen, de buur die het gras maait.
Lawaai heeft een uitgesproken fysiek effect op onze hersenen. Dit kan leiden tot verhoogde niveaus van stresshormonen. De geluidsgolven bereiken onze hersenen als elektrische signalen via het oor. Ons lichaam reageert op deze signalen, zelfs als we slapen. Wetenschappers geloven dat de amygdala, het deel in onze hersenen dat geassocieerd wordt met geheugenvorming en emotie, geactiveerd wordt bij lawaai. Dit veroorzaakt een vrijgave van stresshormonen. Leef je in een constant lawaaierige omgeving, zal je waarschijnlijk chronisch hoge niveaus van stresshormonen ervaren.
Daarbij komt dat onophoudelijke aandachtseisen van ons drukke moderne leven de prefrontale cortex van onze hersenen zwaar belast. Dat deel van onze hersenen dat betrokken is bij rationeel denken, besluitvorming en oplossen van problemen. Als gevolg daarvan raken onze aandachtsbronnen uitgeput. Gevolgen zijn concentratiestoornissen en een verminderd probleemoplossend vermogen. In zo’n situatie kan je brein simpelweg niet op (nieuwe) ideeën te komen.
Het goede nieuws is, we kunnen herstellen van een overdaad geluiden.
Stilte is een weldaad voor onze hersenen. Het lijkt namelijk het tegenovergestelde effect op de hersenen te hebben dan lawaai. Terwijl lawaai stress en spanning kan veroorzaken, kan stilte de spanning in de hersenen en het lichaam verminderen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Heart ontdekte dat twee minuten stilte nog meer ontspannend kan zijn dan het luisteren naar ‘ontspannende’ muziek.
We weten dat muziek invloed heeft op onze ademhaling, hartslag en bloeddruk en dit naargelang het tempo, ritme en de melodische structuur. Het blijkt ook dat die invloed nog groter is bij mensen die zelf een instrument spelen. De wetenschappers vermoeden dat muzikanten beter luisteren. Muziek met langere, tragere tonen vertraagt de ademhaling en verlaagt de hartslag. We kunnen dus inderdaad rustige muziek gebruiken om te helpen ontspannen. Bijzonder goed helpt muziek met 60 tellen per minuut. Op YouTube vind je veel muzieklijsten met 60 bpm (beats per minute). Maar zoals gezegd, stilte werkt nog beter!
Een ander belangrijk argument voor stilte is smaak. Wat ik mooi vind, vind jij niet noodzakelijk mooi en omgekeerd. De meeste relaxatiemuziek heeft geen bijzonder thema en kabbelt zo’n beetje voort, net om te vermijden dat je actief gaat luisteren. Veel mensen vinden dat echter onuitstaanbaar gejengel.
Aan de andere kant, vind je bepaalde rustige muziek wel erg mooi dan ga je actief luisteren naar de muziek om ervan te genieten. Je hersenactiviteit stijgt meteen en dat is net wat ik wil vermijden. Mijn shiatsu-behandeling heeft tot doel je in diepe ontspanning te brengen en je lichaam, hersenen en je hele wezen tot rust te brengen. De gedachtemolen in je hoofd tot stilstand brengen. Daarbij helpt muziek, hoe mooi ze ook is, echt niet.
Geniet van de stilte!