zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Voice Dialogue bij Tinnitusgewenning: Toegang tot de diepere lagen van ons zelf

Door Armgard Detemmerman op 29 april 2024
We worden niet alleen beïnvloed door de wereld om ons heen, maar ook door de vele 'stemmen' binnenin ons die onze gedachten, gevoelens en acties sturen.
Hal en Sidra Stone

In de wereld van psychotherapie bestaan er verschillende benaderingen om individuen te helpen bij het verkennen en begrijpen van zichzelf. Een van de meest fascinerende en effectieve methoden is Voice Dialogue. Deze benadering, ontwikkeld door Drs. Hal en Sidra Stone, richt zich op het verkennen van de verschillende ‘stemmen’ of ‘delen’ van het zelf, en biedt een diepgaande manier om innerlijke conflicten te begrijpen en te transformeren.

Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue gaat ervan uit dat individuen uit verschillende delen bestaan, elk met zijn eigen overtuigingen, behoeften en emoties. Deze delen worden ‘subpersoonlijkheden’ genoemd, en ze kunnen variëren van het kritische deel dat ons vertelt wat we fout doen, tot het zorgzame deel dat voor anderen zorgt. Het doel van Voice Dialogue is om deze delen bewust te verkennen en te begrijpen, zodat individuen meer keuzevrijheid en empowerment ervaren in hun leven.

Een Sessie in de Praktijk: Ontmoet Christine

Om de kracht van Voice Dialogue te illustreren, hier een voorbeeld uit mijn praktijk: Christine zoekt hulp bij vanwege haar tinnitus, waarbij ze constant een suizend geluid in haar oren hoort. Christine voelt zich gefrustreerd en machteloos over haar situatie, en ze hoopt dat ik haar kan helpen om beter met de geluiden om te gaan. Ze is zich bewust van de stress die ze ervaart en is al begonnen met dagelijkse ontspanning. Ze verkiest de ademhalingsoefening uit de hartcoherentie.

Na enkele sessies wordt het tijd om dieper in te gaan op de gedachten en emoties rond haar tinnitus en introduceer ik Voice Dialogue voor een dieper inzicht. Ik leg uit dat we allemaal verschillende delen hebben binnen onszelf, die allemaal een stem hebben en invloed uitoefenen op ons gedrag en onze emoties.

Christine begint te ontdekken dat ze een deel heeft dat zich boos en gefrustreerd voelt over haar tinnitus, terwijl er ook een ander deel is dat zich angstig en machteloos voelt. Door deze delen te erkennen en ermee in gesprek te gaan, begint Christine te begrijpen hoe deze verschillende stemmen haar reacties beïnvloeden.

Het Pad naar Empowerment en Transformatie

Naarmate de sessies vorderen, leert Christine hoe ze meer bewust kan worden van haar innerlijke stemmen en hoe ze deze stemmen kan gebruiken om haar reacties op tinnitus te beïnvloeden. Ze ontdekt dat ze niet volledig hoeft te worden geleid door haar angstige of boze delen, maar dat ze ook kan luisteren naar haar kalme en geruststellende delen.

Uiteindelijk begint Christine een gevoel van empowerment en controle te ervaren over haar reacties op tinnitus. Ze realiseert zich dat hoewel ze het geluid misschien niet kan veranderen, ze wel kan kiezen hoe ze ermee omgaat. Dit besef opent de deur naar een diepere acceptatie en een grotere mate van welzijn in haar leven.

Keer op keer zie ik hoe Voice Dialogue een krachtig therapeutisch hulpmiddel is bij het verkennen en begrijpen van gedachten en emoties op een diepgaand niveau. Door de verschillende stemmen binnen onszelf te erkennen en te begrijpen, kunnen we meer keuzevrijheid en empowerment ervaren in ons leven. Voor mensen zoals Christine, die worstelen met tinnitus, kan Voice Dialogue een waardevol hulpmiddel zijn om hun reacties op het geluid te transformeren en een dieper gevoel van welzijn te bereiken.

Als je merkt dat je hulp nodig hebt in de omgang met jouw tinnitus, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik antwoord altijd en help je graag in je zoektocht naar welzijn en verlichting van tinnitus.

Neem deel aan de maandelijkse Online Ontspanningssessie, speciaal voor mensen met tinnitus. Daarin deel ik tips voor het omgaan met tinnitus en gaan we samen ontspannen, meestal met een ademhalingsoefening, gecombineerd met een oefening in aandachtssturing. Klik hier om de datum van de volgende sessie te bekijken.

Maak hier meteen je afspraak!

Het stille gevaar van verborgen stress: Hoe herkennen en aanpakken
Wat is stress en wat kan ik er aan doen?