zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Waarom we zuchten

Door Armgard Detemmerman op 17 april 2017

Diepe, diepe zucht, het kan zo’n deugd doen!

We zuchten allemaal, we zuchten vaak, meer dan we beseffen.

Meestal naar aanleiding van minder fijne momenten als ontgoocheling, resignatie en frustratie. Maar ook uit weemoed of simpelweg uit verveling. En voor de romantici onder ons, bij het happy end van een mooie film. Aaaaaah!

Hoewel we het zuchten van anderen vaak als een boodschap interpreteren, is het vermoedelijk geen communicatievorm. We doen het immers meestal onbewust en ook als we alleen zijn. Er is weinig onderzoek gedaan naar zuchten maar onderzoekers vermoeden dat zuchten een onbewuste strategie is om stress te beheersen. Bij stress verandert de ademhaling en de zucht zou het ritme van de ademhaling resetten. We vullen de borstkas met tweemaal het normale volume lucht en vullen zo de kleinste longblaasjes, vooraleer de lucht weer uit te zuchten. Op die manier blijven de longblaasjes soepel.

Het is echter ook een mentale reset. De zucht wordt geuit op momenten dat we een activiteit, een plan of een wens loslaten en vervangen door een nieuw initiatief. De zucht markeert een kleine pause tussen beide.

Heb je last van frequent zuchten kan het zijn dat je veel spanning opgebouwd hebt in de borststreek en probeer je je van die spanning te ontlasten. In de TCM (Traditional Chinese Medicine) betekent dat dat je Leverenergie stagneert. De Levermeridiaan is de manager van je lichaam, de planner en strateeg. Vastzittende, onopgeloste emoties veroorzaken blokkades in de energiestroom. De shiatsu-therapeut zal tijdens de behandeling de energie terug laten stromen.

Zucht je tijdens een shiatsu-behandeling betekent dat je spanningen loslaat en goed reageert op de behandeling.

Laten we hier eindigen met een diepe zucht en laten overbodige spanning los. Tenzij ik je natuurlijk stierlijk verveelt hebt met dit blogje. Dan ook: pfffffffffffffff.

Maak hier meteen je afspraak!

Lachen is gezond! Is niet-lachen dan niet gezond?
Wat is cupping?