zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Wat is het Enneagram?

Door Armgard Detemmerman op 24 november 2019
Door de lens van het Enneagram werpen we een blik op de architectuur van onze innerlijke wereld, waarbij we inzien dat elk type een deur is naar diepgaande zelfontdekking.

Wat is het enneagram?

Het enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat traditionele wijsheid met moderne psychologie combineert. Het is een erg krachtig hulpmiddel om onszelf en de mensen in ons leven te begrijpen.

Hoe is het Enneagram ontstaan?

De oorsprong en het ontstaan van het enneagram gaan verloren in de duisternis van de geschiedenis. Zeker is dat George Gurdjieff het aan het begin van de twintigste eeuw naar Europa heeft gebracht. De filosoof Oscar Ichazo en de psychotherapeut Claudio Naranjo ontwikkelden het enneagram verder tot zijn huidige vorm.

Wat kan je met het Enneagram?

Het enneagram kijkt vooral naar de motivaties en drijfveren van waaruit gehandeld of gedacht wordt. Als mens denken we graag dat al onze handelingen het resultaat zijn van een bewuste keuze. We moeten echter vaststellen dat we allemaal gestuurd worden door een onbewuste programmering die onze gedachten en keuzes voor het grootste deel beïnvloedt. Deze programmering is in onze vroegste kindertijd ontstaan. Het omvat een set van overtuigingen die we als jong kind, dus met een onvolwassen brein, ontwikkeld hebben als antwoord op bepaalde ervaringen. Het Enneagram helpt ons om bewust te worden van onze eigen individuele programmering.

Met het Enneagram ontdek je

  • de motivatie achter de dingen die je doet/wil en – nog interessanter: waarom je bepaalde dingen niet doet/niet wil
  • je grootste angst die diep verborgen is
  • en welk afweermechanisme je gebruikt om die angst niet te voelen

Meer rust in je hoofd en leven

Inzicht in het Enneagram en jouw enneagramtype zorgt ervoor dat je herkent welke dingen je stress bezorgen en waar jij je energie uit put. Hierdoor zal je meer ontspannen en minder stressen. Kennis van het Enneagram zorgt er ook voor dat je veel beter met andere mensen (je partner, familieleden, collega’s, …) kan omgaan omdat je veel beter in staat bent om te begrijpen waar hun gedrag vandaan komt en waar ze naartoe willen.

Het enneagram als tool voor persoonlijke groei

Het karakteristieke enneagram-symbool bestaat uit negen punten die op een cirkel zijn gerangschikt en op een speciale manier met elkaar zijn verbonden. De stippen vertegenwoordigen de negen ‘basistypes’ en hun verschillende drijfveren, persoonlijkheidsstijlen en overlevingsstrategieën. Er bestaat hierbij geen goed of slecht persoonlijkheidstype. Het zijn gewoon verschillende strategieën om het leven aan te gaan. Daarbij heeft elke type eigenschappen die doeltreffend zijn. Onze uitdaging is om te groeien binnen ons eigen type en andere succesvolle strategiën te omarmen.

Het enneagram schijnt een licht op de rand van ons bewustzijn waardoor zelfinzicht kan ontstaan. Het enneagram is echter niet het antwoord, maar een wegwijzer. Wegwijzers wijzen de weg, maar we moeten zélf de weg gaan. Daarbij wil ik je graag helpen.

Maak hier meteen je afspraak!

Wat is Shiatsu?
Wat is progressieve relaxatie?