zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Start-to-Relax: ontspannen op fysiek en mentaal niveau

Als het leven druk is, kan het lastig zijn om rust te vinden. Gelukkig zijn er heel wat manieren om te ontspannen. Tijdens deze reeks laat ik je kennismaken met verschillende relaxatiemethodes. Je leert meer over de impact van spanning op je lichaam en krijgt praktische tips om beter om te gaan met stress. Via bewegings- en ademhalingsoefeningen bouw je een gezonde relatie met je lichaam op.

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

We kennen het allemaal: als het op het werk of in het privéleven druk wordt en we onder stress staan, reageert ons lichaam door spanning op te bouwen. We trekken de schouders op, we bijten de tanden op elkaar, we klemmen de handen tot vuisten.

Dit is een typische stressreactie die er ooit voor zorgde dat we als soort overleefd hebben. Doordat de spiertonus toeneemt, bereidt zich ons lichaam voor om gepast op een bedreiging te reageren: vluchten of vechten. Als geen van beiden mogelijk is, is er nog de optie bevriezen. Gezien we in onze moderne tijden meestal niet met een reëel gevaar te maken hebben en we dan ook niet echt gaan vechten noch vluchten, blijven we met die spanning in ons lichaam zitten. Ook bij bevriezen kunnen we de spanning die in ons lichaam zit niet zo maar van ons afschudden.

Wanneer stress langdurig is, kan het een probleem worden. Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verstoorde eetlust, humeurigheid en vermoeidheid. Je wordt gevoeliger voor pijn; hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugklachten, fibromyalgie…

Bijzonder gevoelig voor het opslaan van spanningen zijn de nek, schouders en rug, de kaakspieren, het voorhoofd, de handen en de kuiten.

Doel van deze cursus is om de spanning los te laten, zowel lichamelijk als mentaal.

Wat zijn de voordelen van ontspanning?

Onderzoek toont aan dat ontspanning je hart gezonder houdt, stress vermindert, spierspanning vermindert, de hersenfunctie en het geheugen verbetert, en helpt om depressie en angsten te voorkomen. Het versterkt je immuunsysteem en helpt de symptomen van veel medische en psychologische aandoeningen te verlichten. Ontspannen is belangrijk!

Iedereen kan ontspannen; je kan het leren en je kan de intensiteit verbeteren door training.

We leren technieken die je zullen helpen om lichaam en geest in een ontspannen toestand te brengen, zelfs onder stress. Als je in staat bent om jezelf te reguleren met een ontspanningsmethode zal je in de toekomst in staat zijn om met meer gelatenheid te functioneren onder stress. Je krijgt een gevoel van geringere kwetsbaarheid. Bij een doorgedreven training verhoogt het je veerkracht ten opzichte van stress.

Dat komt niet van vandaag op morgen. Oefening is noodzakelijk, net zoals je niet van vandaag op morgen 5 km kan joggen als je dat nog nooit gedaan hebt. En net zoals bij een looptraining, zal je vaardigheid verdwijnen als je de training opgeeft.

Tegelijkertijd herstel je van de effecten van langdurige stress. Je krijgt meer controle op je stressreactie tijdens acute stress-situaties en je verhoogt je veerkracht ten opzichte van stress.

De cursus Start-to-relax: meer dan een uurtje relaxatie

Tijdens de cursus Start-to-relax maak je kennis met verschillende ontspanningsmethoden. Daarnaast werken we ook aan onze persoonlijke anti-stress-formule. We gaan na welke situaties ons stress bezorgen (de stressoren). We onderzoeken hoe we met onze persoonlijkheid onszelf stress aandoen (persoonlijke stressversterkers). Tenslotte bekijken we welk resultaat beiden op ons hebben en hoe we reageren op een stressor die versterkt wordt door onze eigen overtuigingen en denkpatronen (onze stressreacties). Gezamenlijk bekijken we waar we individueel aan kunnen werken en hoe we dat kunnen doen.

Interesse? Schrijf in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de volgende cursus.