ZenADrelax utilise des cookies pour améliorer votre expérience. Plus d'infos.

Qu’est-ce que le Cupping?

Par Armgard Detemmerman le 6 novembre 2018

Wat is Cupping?

Cupping is een zeer oude alternatieve geneeswijze. Hiervoor worden glazen op de huid geplaatst waarin een onderdruk ontstaat. Daardoor stroomt er meer bloed in dat gebied. Cupping helpt om spanning en pijn te verlichten, maar ook andere lichamelijke klachten. Cupping is een bestanddeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), maar is ook al eeuwenlang bekend in Europa en het Midden-Oosten.

Doeltreffendheid van cupping?

De meest voorkomende verklaring voor de effectiviteit van cupping is een langdurige verbetering van de bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam. Metabolisme en lymfestroom in dit gebied profiteren hiervan. De invloed op de inwendige organen wordt verklaard door de verbinding van bepaalde reflexzones met de organen, zoals bijvoorbeeld beschreven door de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).

Michael Phelps gebruikte cupping om sneller het melkzuur uit zijn spieren te verwijderen tijdens de Olympische Spelen in 2016.

Hoe werkt cupping?

Cupping wordt uitgevoerd met behulp van bolvormige glazen of kunststoffen bekers. In het Engels ‘cups’, vandaar de naam ‘cupping’. Ze bestaan in verschillende maten met een diameter van ongeveer twee tot acht centimeter. Als er een onderdruk in ontstaat, wordt de huid in het aangehechte glas gezogen. De onderdruk wordt gegenereerd door een speciale pompapparatuur op de cupping-glazen of door het voorafgaande verbranden van een wattenprop in het cupping-glas. Ik gebruik in mijn praktijk cupping-glazen met pompjes en geen vuur!

Dry cupping

De huid wordt door onderdruk in het cupping-glas gezogen. Dit verhoogt de bloedtoevoer naar het weefsel en rode bloedcellen treden uitnaar het omliggende weefsel.Zo ontstaan er blauwe plekken, roodheid en soms zwelling als gevolg van de cupping. De cupping-glazen blijven maximaal 15 minuten op het behandelde gebied. Als er vroeger blauwe plekken ontstaan of als het cupping-glas eraf valt, wordt de behandeling beeindigd. Er bestaat overigens ook ‘wet cupping’, daarbij wordt de huid vooraf geprikt. Het uittredende bloed stroomt dan in het cupping-glas. Deze variant van cupping bied ik voor alle duidelijkheid niet aan!

Cupping massage

De cupping massage is een tussenvorm tussen klassieke massage en cupping. De beoefenaar beweegt een cupping-glas heen en weer over geoliede huid. Zo wordt het effect van een cupping behandeling gecombineerd met de effecten van een bindweefselmassage. Tijdens de cupping massage vormen zich geen blauwe plekken, maar soms verschijnen er rode strepen die echter algauw verdwijnen. Je kan dus niet op je volgende cocktailparty paraderen met blauwe cupping plekken.

Waar helpt cupping voor?

Cupping wordt gebruikt om een breed scala aan gezondheidsproblemen te behandelen. Rug, armen en benen worden het vaakst behandeld met cupping. Hier wordt cupping vooral gebruikt tegen pijn en spanning.

Contra-indicatie bij cupping?

Als je hemofilie (stoornis van de bloedstolling) hebt of bloedverdunners neemt of als je huidzweren of een oedeem hebt, kan je geen cupping laten doen[:en]Cupping is een zeer oude alternatieve geneeswijze. Hiervoor worden glazen op de huid geplaatst waarin een onderdruk ontstaat. Daardoor stroomt er meer bloed in dat gebied. Cupping helpt om spanning en pijn te verlichten, maar ook andere lichamelijke klachten. Cupping is een bestanddeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), maar is ook al eeuwenlang bekend in Europa en het Midden-Oosten.

Prenez votre rendez-vous ici tout de suite!

Aucun article de blog plus ancien.

Qu’est-ce que le Shiatsu?