zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Persoonlijk traject: Rust vinden in het ruisen: grip krijgen op je tinnitus

Tinnitus is meer dan slechts een fysieke aandoening; het raakt de kern van je welzijn. Het constante geruis, gezoem of fluiten kan variëren van hinderlijk tot ontmoedigend, waardoor het dagelijkse leven wordt beïnvloed. Ons programma erkent de unieke aard van deze uitdaging en biedt begeleiding die niet alleen gericht is op het beheersen van het geluid, maar ook op het cultiveren van een positieve mindset en het herstellen van een gevoel van innerlijke rust.

Welkom bij mijn programma, speciaal ontworpen voor degenen die dagelijks worstelen met tinnitus, een aandoening die niet enkel het gehoor beïnvloedt, maar ook het welzijn op een diepgaande manier beïnvloedt. We begrijpen dat het constante geluid in je oren niet enkel fysiek, maar ook emotioneel en mentaal belastend kan zijn. Dit programma is een gids voor jouw persoonlijke reis naar verlichting, innerlijke rust en een beter begrip van tinnitus.

Er zijn talloze oorzaken van tinnitus. Heel vaak gaat aan het ontstaan van tinnitus een chronische overactiviteit van de hersenen aan vooraf. Deze komt voort uit een combinatie van langdurige fysieke, mentale en emotionele overbelasting. Dit kan leiden tot veranderingen in de auditieve neurale paden van de hersenen. Vanaf dat moment kan tinnitus worden beschouwd als een perceptieprobleem, vergelijkbaar met fantoompijn. Voordat je aan dit traject begint is het belangrijk om medische oorzaken te laten uitsluiten bij een KNO-arts.

Gezien de verscheidenheid aan oorzaken en de complexiteit van het fenomeen bestaat er helaas geen ‘wondermiddel’ tegen tinnitus. Het goede nieuws is echter dat je wel een leven zonder tinnitusklachten kunt leiden. Hoe dat gaat vertel ik je hier.

In mijn benadering hanteer ik steeds een holistische aanpak waarbij jij als mens als één geheel wordt gezien. Tinnitus veroorzaakt klachten op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Daarom werk ik met jou samen op deze drie fronten, zodat je leert je tinnitus te beheersen en de ervaren klachten bijgevolg gaan verdwijnen. Dit programma is ontworpen om je te begeleiden naar een rustig, ontspannen en tegelijkertijd dynamisch leven, zonder dat tinnitus enige belemmering vormt.

De belangrijkste onderdelen zijn:

  1. Stressbeheersing: Recente onderzoeken tonen een verband aan tussen stress en de ernst van tinnitus. Door jouw persoonlijke stressoren te identificeren en aan te pakken, kun je niet alleen beter met tinnitus omgaan, maar ook met andere bronnen van stress in je leven. Angstvermindering: Bij de meeste mensen heeft tinnitus een negatieve betekenis, wat het tot een stressprikkel maakt. Het doel is om deze negatieve gedachten te neutraliseren, zodat tinnitus niet onbedoeld angstreacties in jouw brein blijft oproepen.
  2. Aandachtstraining: Specifieke luister- en waarnemingsoefeningen leiden de aandacht weg van tinnitus naar andere zintuigen, waardoor de impact van tinnitus wordt verminderd.
  3. Ontspanning: Ontspanning speelt een cruciale rol bij het doorbreken van de vicieuze cirkel van langdurige stress. Het blijft gedurende het programma prominent aanwezig om het autonome zenuwstelsel in balans te brengen en positieve emoties te bevorderen.

Het traject omvat aangepaste oefeningen en werkvormen, afgestemd op jouw persoonlijke behoeften. Medicatie of dure apparatuur zijn niet nodig, wel jouw actieve medewerking. Wees bereid dagelijks 10 tot 20 minuten te oefenen. Hoofdzakelijk is dat ontspannen met een ontspanningsoefening. Daarnaast ook observaties en reflecties over bepaalde dingen die in de sessies naar boven gekomen zijn of een oefening in aandachtssturing.

Jouw 3-in-1 begeleider

Als ontspanningscoach leer ik jou diverse technieken om te ontspannen. Samen bespreken we welke oefening het beste bij jou past en met welke oefening je zelf verder kunt gaan.

Als shiatsu practitioner breng ik je tijdens sessies tot diepe rust, waarbij jouw natuurlijke vermogen tot fysieke en mentale regeneratie wordt ondersteund. De rustgevende Shiatsu-sessies helpen je te ontspannen en stellen je in staat om je lichaam terug met liefde waar te nemen.

Als stress- en tinnituscoach kan ik je assisteren bij het identificeren van onbewuste gedachten en overtuigingen die jouw leven beïnvloeden, met inbegrip van gedachten met betrekking tot tinnitus. Ik ondersteun je bij het neutraliseren of omkeren ervan met verschillende werkvormen, zoals embodied coaching, Voice Dialogue, NLP (neurolinguistic programming), transactionele analyse en meer. Deze werkvormen zorgen ervoor dat  inzichten niet enkel op rationeel niveau doordringen, maar ook echt tot in je hart en ziel doorwerken.

Het doel van het persoonlijk traject “Rust vinden in de ruis, grip krijgen op je tinnitus” is niet tinnitus volledig te elimineren (aangezien dat helaas niet mogelijk is), maar wel om gewenning en acceptatie te bereiken, zodat tinnitus uiteindelijk naar de achtergrond verdwijnt. Net zoals het zoemen van de koelkast. Je hoort het wel als je ernaar luistert, maar je merkt het gewoon niet meer op.

De voordelen voor jou:

  • Het geluid wordt minder opvallend voor je brein en daardoor minder storend.
  • Je besteedt geen aandacht meer aan het geluid en stopt met monitoren.
  • Stressgerelateerde symptomen verdwijnen.
  • Je kunt je weer volledig concentreren en je focus is terug.
  • Tinnitus hindert je niet langer bij het inslapen; je slaapt weer ononderbroken en wordt uitgerust wakker.
  • Je ervaart opnieuw rust en ontspanning.
  • Je kunt weer ongestoord werken en genieten van activiteiten die je plezier brengen.

Wil je deze verandering ook doormaken? Maak hier een afspraak voor een gratis intake waarin we samen de mogelijkheden kunnen bespreken.

Hartelijke groeten, Armgard

 

Het traject:

Het programma omvat 10 sessies van 1 ½ uur. In de eerste fase vinden de sessies plaats met tussenpozen van één tot twee weken. Afhankelijk van de individuele ondersteuningsbehoefte worden de tussenpozen tussen de sessies steeds langer.

Voordat de sessies beginnen, starten we met een gratis online intake, waarbij we je klachten bespreken. Tijdens deze intake worden ook je doelen en het traject uitvoerig besproken. Pas daarna beslis je of je wil deelnemen.

In de eerste sessie voeren we verschillende beginmetingen uit. We kiezen samen een geschikte ontspanningsoefening om thuis zelfstandig verder mee aan de slag te gaan.  Je ontvangt ook een eerste shiatsu-sessie met focus op je klachten waarbij je de heilzame werking van diepe ontspanning zal ervaren.

In de volgende sessies werken we verdiepend op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Tijdens de 5de sessie doen we een tussentijdse evaluatie in vergelijking met de beginmeting, waarbij het programma eventueel bijgestuurd wordt.

Vier weken na de 9de sessie volgt een boostersessie om ervoor te zorgen dat je de opgedane vaardigheden en strategieën effectief kunt blijven toepassen in je dagelijks leven.

Neem contact op met mij voor een een aangepaste offerte