zenADrelax gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. Meer info.

Persoonlijk traject tinnitus therapie: Rust vinden in het suizen – grip krijgen op je tinnitus

Tinnitus is meer dan slechts een fysieke aandoening; het raakt de kern van je welzijn. Het constante geruis, gezoem of fluiten kan variëren van hinderlijk tot ontmoedigend, waardoor het dagelijkse leven wordt beïnvloed. Mijn programma erkent de unieke aard van deze uitdaging en biedt begeleiding die niet alleen gericht is op het beheersen van het geluid, maar ook op het cultiveren van een positieve mindset en het herstellen van een gevoel van innerlijke rust.

Welkom bij mijn programma, speciaal ontworpen voor degenen die dagelijks worstelen met tinnitus, een aandoening die niet enkel het gehoor beïnvloedt, maar ook het welzijn op een diepgaande manier beïnvloedt. Ik heb sinds enkele jaren zelf tinnitus en weet dus uit eigen ervaring dat het constante geluid in je oren niet enkel fysiek, maar ook emotioneel en mentaal belastend kan zijn. Dit programma is een gids voor jouw persoonlijke reis naar verlichting, innerlijke rust en een beter begrip van tinnitus.

Er zijn talloze oorzaken van tinnitus, voor de meeste mensen men tinnitus is de oorzaak echter complex en niet eenduidig vast te stellen. Voordat je aan dit traject begint is het belangrijk om medische oorzaken te laten uitsluiten bij een KNO-arts.

Gezien de verscheidenheid aan oorzaken en de complexiteit van het fenomeen bestaat er helaas geen ‘wondermiddel’ tegen tinnitus. Het goede nieuws is echter dat je wel een leven zonder tinnitusklachten kunt leiden. Hoe dat gaat vertel ik je hier.

In mijn benadering hanteer ik steeds een holistische aanpak waarbij jij als mens als één geheel wordt gezien. Tinnitus veroorzaakt klachten op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Daarom werk ik met jou samen op deze drie fronten, zodat je leert je tinnitus te beheersen en de ervaren klachten bijgevolg gaan verdwijnen. Dit programma is ontworpen om je te begeleiden naar een rustig, ontspannen en tegelijkertijd dynamisch leven, zonder dat tinnitus enige belemmering vormt.

De belangrijkste onderdelen zijn:

1. Ontspanning: Ontspanning speelt een cruciale rol bij het doorbreken van de vicieuze cirkel van langdurige stress. Het blijft gedurende het programma prominent aanwezig om het autonome zenuwstelsel in balans te brengen en positieve emoties te bevorderen.

2. Stressmanagement: Recente onderzoeken tonen een verband aan tussen stress en de ernst van tinnitus. Door jouw persoonlijke stressoren te identificeren en aan te pakken, kun je niet alleen beter met tinnitus omgaan, maar ook met andere bronnen van stress in je leven. 

3. Aandachtstraining: Specifieke luister- en waarnemingsoefeningen leiden de aandacht weg van tinnitus naar andere zintuigen, waardoor de impact van tinnitus wordt verminderd. 

4. Gedachten rond tinnitus: Bij de meeste mensen heeft tinnitus een negatieve betekenis, wat het tot een stressprikkel maakt. Het doel is om deze negatieve gedachten te neutraliseren, zodat tinnitus niet onbedoeld stressreacties in jouw brein blijft oproepen. We bekijken ook of belemmerende gedachten aanwezig zijn en transformeren ze naar behulpzame gedachten. 

5. Reguleren van emoties: Iedere reactie op een stressprikkel – en tinnitus valt onder zo’n stressprikkel – is in wezen een emotionele reactie, die volledig buiten ons rationeel denken plaatsvindt. Het aanleren van emotieregulatie houdt in dat we ons bewust worden van wat er zich afspeelt en leren deze reacties te beheersen en aan te passen, zodat stressprikkels ons minder uit balans brengen.

Het traject omvat aangepaste oefeningen en werkvormen, afgestemd op jouw persoonlijke behoeften. Medicatie of dure apparatuur zijn niet nodig, wel jouw actieve medewerking. Wees bereid dagelijks 10 tot 20 minuten te oefenen. Hoofdzakelijk is dat ontspannen met een ontspanningsoefening. Daarnaast ook observaties en reflecties over bepaalde dingen die in de sessies naar boven gekomen zijn of een oefening in aandachtssturing.

Jouw 3-in-1 begeleider

Als ontspanningscoach leer ik jou diverse technieken om te ontspannen. Samen bespreken we welke oefening het beste bij jou past en met welke oefening je zelf verder kunt gaan.

 

Als shiatsu practitioner breng ik je tijdens sessies tot diepe rust, waarbij jouw natuurlijke vermogen tot fysieke en mentale regeneratie wordt ondersteund. De rustgevende Shiatsu-sessies helpen je te ontspannen en stellen je in staat om je lichaam terug met liefde waar te nemen.

 

Als stress- en tinnituscoach kan ik je assisteren bij het identificeren van onbewuste gedachten en overtuigingen die jouw leven beïnvloeden, met inbegrip van gedachten met betrekking tot tinnitus. Ik ondersteun je bij het neutraliseren of omkeren ervan met verschillende werkvormen, zoals embodied coaching, Voice Dialogue, NLP (neurolinguistic programming), transactionele analyse en meer. Deze werkvormen zorgen ervoor dat  inzichten niet enkel op rationeel niveau doordringen, maar ook echt tot in je hart en ziel doorwerken.

Het doel van het persoonlijk traject “Rust vinden in de ruis, grip krijgen op je tinnitus” is niet tinnitus volledig te elimineren (aangezien dat helaas niet mogelijk is), maar wel om gewenning en acceptatie te bereiken, zodat tinnitus uiteindelijk naar de achtergrond verdwijnt. Net zoals het zoemen van de koelkast. Je hoort het wel als je ernaar luistert, maar je merkt het gewoon niet meer op.

De voordelen voor jou:

 • Het geluid wordt minder opvallend voor je brein en daardoor minder storend.
 • Je besteedt geen aandacht meer aan het geluid en stopt met monitoren.
 • Stressgerelateerde symptomen verdwijnen.
 • Je kunt je weer volledig concentreren en je focus is terug.
 • Tinnitus hindert je niet langer bij het inslapen; je slaapt weer ononderbroken en wordt uitgerust wakker.
 • Je ervaart opnieuw rust en ontspanning.
 • Je kunt weer ongestoord werken en genieten van activiteiten die je plezier brengen.

Wil je deze verandering ook doormaken? Boek dan eerst in op een van mijn Tinnitus Impact Metingen. Elke week reserveer ik ruimte voor 2 personen om deel te nemen aan een individuele online sessie. Het doel van de Tinnitus Impact Meting is om een grondiger begrip te verkrijgen van de specifieke klachten en uitdagingen die je ervaart als gevolg van tinnitus. Je zult een uitgebreide vragenlijst invullen waarin verschillende aspecten aan bod komen, waaronder concentratie, emoties, slaap, sociaal leven, mentale stress, lichamelijke stress en gedachten met betrekking tot tinnitus. Na het invullen bespreken we samen de resultaten. Hier krijg je de gelegenheid om jouw ervaringen en gevoelens te delen, waarbij we dieper ingaan op specifieke aspecten die naar voren komen. Op basis van de resultaten bied ik persoonlijk advies aan. We bespreken mogelijke coping-strategieën en benaderingen om beter met de klachten om te gaan. Indien ik van mening ben dat ik jou met mijn traject kan helpen, bespreken we samen de mogelijkheden. Pas daarna beslis je of je wil deelnemen.

Hartelijke groeten, Armgard

Het traject:                  

Het programma wordt afgestemd op individuele behoeften en omvat doorgaans 5 tot 10 sessies van elk 2 uur. In de beginfase vinden de sessies plaats met tussenpozen van één tot twee weken. Naarmate het programma vordert, worden de tussenpozen aangepast op basis van de individuele ondersteuningsbehoefte en nemen ze geleidelijk toe.

In de eerste sessie voeren we verschillende beginmetingen uit. Samen selecteren we een geschikte ontspanningsoefening die je zelfstandig thuis kunt voortzetten. Bovendien ontvang je een eerste shiatsu-sessie, gericht op je specifieke klachten, waarbij je de heilzame effecten van diepe ontspanning zult ervaren.

In de opvolgende sessies gaan we dieper in op fysiek, mentaal en emotioneel welzijn. In de eerste helft van elke sessie voeren we actieve oefeningen uit en concentreren we ons op een specifiek onderdeel van het traject, afhankelijk van jouw noden. 

De tweede helft van elke sessie is gewijd aan de shiatsu; het vormt niet alleen een ontspannende afsluiter van de sessies, de inzichten en geleerde lessen uit het eerdere werk worden op die manier dieper in lichaam en geest verankert.

Enkele weken na de laatste sessie plannen we een boostersessie om ervoor te zorgen dat je de verworven vaardigheden en strategieën effectief blijft toepassen in je dagelijks leven.

Extra’s:

Gedurende het gehele traject en tot 6 maanden na afloop kun je steeds contact met mij opnemen voor vragen over de behandelde thema’s, oefeningen of voor hulp tijdens moeilijke momenten.

Je ontvangt bovendien:

 • Uitgebreid documentatiemateriaal over alle onderdelen
 • Audio-opnames voor alle oefeningen
 • Audio-opnames van geleide meditaties
 • Een overzicht van alle meetresultaten

Heb je al mijn e-book: “Stilte vinden in het suizen” gedownload? Dat is een goede start in het leren omgaan met tinnitus.

Maandelijks is er de Online Ontspanningssessie, speciaal ontworpen voor mensen met tinnitus. Daarin deel ik tips voor het omgaan met tinnitus en gaan we samen ontspannen. Klik hier om de datum van de volgende sessie te bekijken!

Volg mij op Facebook of Instagram voor meer tips en trucs voor een vredig leven met tinnitus.